Kostüm Nedir ve Hangi Amaçlarda Kullanılır ?
Tiyatroda kostüm ise ; o dönemim ve olayin gözümüzde daha iyi canlanmasi için kullanilir. Ama önemli olan kostüm oyuncuyu degil oyuncunun kostümü tasimasidir. Oyuncu kostümü tasimasini bilmedigi anda, o kostüm çok iyi düsünülmüs, hazirlanmis ve dikilmis olsa da hiçbir zaman anlam tasimaz. Oyuncunun kendi sanatini anlamlandirdigi oranda, üzerine giydigi kostümü de anlamlandirmasi gerekir. Kostüm, bir oyuncunun görevini yerine getirmesinde yardimci olan bir ögedir. Tiyatroda kostüm kiyafet degildir, oyunun ve karakterin anlamina yardim eden bir uzantidir. Oyuncunun jest ve mimiklerinde kostümü yorumlayan bir ustalik gerektirir. Kostümler oyuncunun görümsel vurgusunu artirir. Sonuçta, oyuncu sahne üzerinde günlük yasamdaki görünüsüyle oynamaz, çünkü rolün ve oyunun anlamini gerektirdigi görünüs için, bugünkü giysilerle de olsa, oyuncunun yoruma uygun olarak hazirlanmis kostümle sahneye çikmasi gerekir. Kostüm yalnizca oyuncuyu seyirciye tanitmaz, ayni zamanda kisilestirmeyi ve degisimleri de yansitir. Örnegin ; oyun da önce gençken sonra yaslanan birini canlandiriyorsa bunu kostümde ayrintili olarak göstermemiz gerekir.
Seyirci kostümün yardimiyla degisiklikleriyle daha rahat izler. Kostüm ayni zamanda rolü içinde oyuncuyu da rahatlatir. Oyuncunun sahne heyecanini yatistirir.
Bazi oyunlar kostüm degisiklikleriyle doludur. Örnegin ; Shakespeare’in yanlisliklar komedyasi gibi karmasik olaylar olan bir oyunda kostüm oyunun daha iyi anlasilmasini saglar. Ayrica karakterin kostüm yoluyla yogunlastirilmasi, oyuncunun karsisindaki oyuncular için çok yararli olur, çünkü onlarda yaratilmasi gereken atmosfere daha çabuk alisirlar.
Tiyatro da kostüm kullanilmasinda tiyatro anlayisi çok önem tasir örnegin üsluplastirilmis tiyatro anlayisiyla kostüm kalipli ve neredeyse çiplak kalmamak için giyilen bir seydir. Bazi üsluplastirilmis oyunlarda ise kostümler simgesel yansimalari ile kullanilirlar. Kostümün simgesel kullaniminda rolü uygun kostüm diye bir sey yoktur. Bunun ilk örnegini tüm oyuncularina isçi tulumu giydirerek oynatan Meyerhold vermistir. Ancak, gerçekçi anlayis tiyatroya estetik yönelimi getirdigi için, kostümleri de bu açidan ele almalari dogru olurdu. Nitekim, çagdas tiyatroyu etkileyen ve bundan sonraki yüzyillari da etkileyecek Brecht de tavir açisindan kostümün gerçekçi anlamina önem verir